• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Konferenca v spomin Györgya Kultsárja

sreda, 22. november 2017

Včeraj je v sejni sobi Mestne hiše v soorganizaciji Občine Lendava ter Madžarske samoupravne narodne skupnosti občine Lendava potekala konferenca v  spomin Györgya Kultsárja, pridigarja, ki je v obdobju reformacije močno pripomogel k temu, da je bila leta 1573 v Dolnji Lendavi natisnjena prva knjiga na območju današnje Slovenije.

Uvodne misli je ob pričetku konference podal župan mag. Anton Balažek, ki je izpostavil pomen reformacije za širše območje Lendave, prvo tiskano knjigo na sedanjem slovenskem ozemlju, katere ponatis je najvišje protokolarno darilo in ponos Občine Lendava ter navdih za kandidaturo Lendave za EPK 2025.

Predavatelje ter udeležence je pozdravila tudi Judita Vida Törnar, predsednica Sveta madžarske samoupravne narodnostne skupnosti Občine Lendava.

Tekom konference so svoje poglede na posamezne teme, povezane z reformacijo predstavili še gospod Geza Erniša, častni škof Evangeličanske cerkve v Sloveniji, ki se je tako kot župan dotaknil pomena protestantizma za današnji čas in podprl odločitev Občine Lendava pri kandidaturi za EPK 2025.

Dr. Judita Zágorec-Csuka je predstavila svoja razmišljanja o Kultsárjevem delu, Edit Viski-Latorné Dögei je povedala nekaj zanimivosti o Vizsolyski Biblija, Dejan Süč pa je predstavil zgodbo tiskarske družine Hoffhalter.

Konferenca se je zaključila s polaganjem vencev pri kipu Postille v Spodnji ulici.