• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Obeležili Evropski teden mobilnosti 2017

četrtek, 21. september 2017

Ob Evropskem tednu mobilnosti so cesto pred Mestno hišo znova zasedli otroci iz vrtca in prvih razredov osnovnih šol in s kredami ustvarjali na cesti. Na stojnicah pred Mestno hišo so se predstavili Planinsko društvo Lendava, Moto klub Lindau in Kolesarski klub Lendava. V tem času je Dvojezična srednja šola Lendava v sodelovanju s Policijsko postajo Lendava in DOŠ II Lendava pripravila pohod po starem mestnem jedru, v sklopu katerega so analizirali dostopnost za gibalno ovirane, postavitev informativnih tabel in vedenje udeležencev v prometu.  

V okviru tedna mobilnosti, med 18. in 22. septembrom, si še vedno lahko med 9. do 16. uro brezplačno izposodite kolo v Kolesarskem centru Murania v Čentibi in v Turistični informacijski pisarni v Lendavi, sodelujete v nagradni igri in se prijavite na kolesarski izlet po skritih kotičkih Lendave, ki bo v petek ob 10. uri s štarom v kolesarskem centru Murania.

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI je tradicionalna evropska pobuda, ki lokalne skupnosti spodbuja k uvedbi in promociji trajnostnih prometnih ukrepov. Prizadevanja za človeku in okolju prijaznejše načine mobilnosti vsako leto povežejo na tisoče sodelujočih mest. ZDRUŽIMO MOČI, DELIMO SI PREVOZ je slogan, ki povzema osrednjo temo letošnjega Evropskega tedna mobilnosti. Z deljenjem prevoza zmanjšamo lastne transportne stroške in ogljični odtis, za nameček pa naša dnevna potovanja postanejo še zabaven družabni dogodek. Organiziranje deljenja prevoza je enostavno – pri tem nam lahko pomagajo številne aplikacije in spletne platforme – in ima izjemno pozitiven učinek na življenje v lokalni skupnosti. Študije so namreč pokazale, da vsak deljeni avto s cest in ulic spravi kar 15 zasebnih avtomobilov, s čimer v mestih ostane na voljo več prostora za pešce, kolesarje, javni prevoz in življenje na sploh.

Tudi vi se pridružite Evropskemu tednu mobilnosti in se po opravkih ali v službo odpravite peš, s kolesom, javnim prevozom ali pa si v skladu z letošnjim sloganom delite prevoz.

Nekaj utrinkov si oglejte tudi v fotogaleriji!