• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Poročilo in napoved o obremenjenosti zraka s cvetnim prahom

Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano

POROČILO OD 31. JULIJA  DO 6. AVGUSTA 2017

Obremenitev zraka s cvetnim prahom ambrozije je bila srednje visoka do visoka, 4. avgusta je bila obremenitev predvsem v dopoldanskem času zelo visoka. Nizko obremenitev smo izmerili le 31. julija. Obremenitev s cvetnim prahom pelina, trav, trpotca in metlikovk je bila nizka. V zraku je bila nizka do srednje visoka obremenitev z nizko alergenim cvetnim prahom konopljevk (konoplja in divji hmelj) in visoka obremenitev z nizko alergenim cvetnim prahom kopriv.

NAPOVED OD 9. DO 17. AVGUSTA 2017

Poteka glavna sezona pojavljanja cvetnega prahu ambrozije, dnevne obremenitve bodo presegale mejo 20 zrn/m³ zraka, kar lahko pri večini preobčutljivih posameznikov izzove simptome alergije. Poteka sezona pojavljanja cvetnega prahu pelina, na območjih zaraslih s pelinom bo obremenitev visoka.

V zraku bo še nizka obremenitev s cvetnim prahom trav, trpotca in metlikovk, obremenitev z nizko alergenim cvetnim prahom kopriv bo visoka, s cvetnim prahom konopljevk nizka do srednje visoka.

Obremenitev s sporami plesni bo visoka, prevladujejo spore rodu Cladosporium, Alternaria, Epiccocum in Pithomyces. 

Dobro je vedeti:

  • Navadni pelin (Artemisia vulgaris) najpogosteje uspeva na robovih poti in njiv, nasipališčih, posekah, gozdnih obronkih, obrežjih… Pogost je tako v mestih kot na podeželju. Poleg navadnega pelina v Sloveniji uspeva še 13 vrst, med njimi so tudi tujerodne vrste.
  • Kanadska in orjaška zlata rozga sta splošno razširjeni tujerodni vrsti, prepoznamo ju po vpadljivih rumenih socvetjih. Cvetnega prahu je v zraku zelo malo, le redko povzroča težave z dihali. V stiku z rastlino se lahko pojavijo težave s kožo (kontaktni dermatitis).

Monitoring se bo izvajal celo leto, aktualna poročila in napovedi pa so objavljena enkrat tedensko na spletni strani Nacionalnega instituta za javno zdravje in na spletni stani Občine Lendava. Vsi, ki bi radi prejemali napovedi in poročila obremenjenosti s cvetnim prahom na svoj elektronski naslov, to sporočite na pelodinfo@nlzoh.si.