• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Poročilo in napoved o obremenjenosti zraka s cvetnim prahom

Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano

POROČILO OD 5. MARCA DO 11. MARCA 2018

Obremenitev s cvetnim prahom jelše je bila visoka, v drugi polovici tedna zelo visoka. Najvišjo dnevno obremenitev smo zabeležili 10.3., ko je bilo v m3 zraka nad 2000 zrn. V zraku je bila še občasno visoka obremenitev z lesko. Prisotna so bila še zrna nizko alergenih cipresovk in tisovk. Prevladoval je cvetni prah tisovk, ki ne povzroča alergij. V zraku smo zasledili tudi cvetni prah topola, ter posamezna zrna vrbe in jesena.

cv_pr.png

NAPOVED OD 14. DO 21. MARCA 2018

V obdobjih brez padavin in ob pomladanskih temperaturah bo narasla obremenitev zraka s cvetnim prahom. Obremenitev z jelšo bo visoka. Obremenitev z lesko se bo zmanjševala. Postopoma se bo povečevala obremenitev zraka s topolom in jesenom, prisoten bo tudi cvetni prah bresta in vrbe. S prihodom hladne fronte ob koncu tedna bo obremenitev predvidoma nizka.

Pričakovani razvoj sezone v marcu

Marec je mesec na prehodu iz predpomladnih dni v zgodnjo pomlad, ko zacveti več vrst vetrocvetnih lesnatih rastlin. V dolgoletnem povprečju ga po obremenjenosti prekaša le april. V drugi polovici meseca bodo cvetni prah sproščali topoli, vrbe in brest ter cipresovke in tisovke, pričakujemo tudi začetek glavne sezone jesena. Pridružil se jim bo javor. V mestih največ cvetnega prahu prispeva vetrocvetni ameriški javor. Vrsta je tujerodna in izkazalo se je, da je tudi invazivna. Konec marca pričakujemo začetek sezone breze in gabra.

Dobro je vedeti:

Trenutno na celini sprošča velike količine cvetnega prahu tisa, ki ne povzroča alergije. Vendar pa velike količine zrn v zraku lahko mehansko dražijo očesno in nosno sluznico.
Cvetni prah v zraku največkrat povzroča seneni nahod. Kako obremenilen za zdravje bo vdihani zrak, je v veliki meri odvisno tudi od vremenskih razmer: kako močan je veter in v kateri smeri piha, od padavin in temperature, alergenosti peloda ter drugih faktorjev.

 

​Aktualna poročila in napovedi so objavljena enkrat tedensko na spletni strani Nacionalnega instituta za javno zdravje in na spletni stani Občine Lendava. Vsi, ki bi radi prejemali napovedi in poročila obremenjenosti s cvetnim prahom na svoj elektronski naslov, to sporočite na pelodinfo@nlzoh.si.