• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Poročilo in napoved o obremenjenosti zraka s cvetnim prahom

Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano

POROČILO OD 7. DO 13. MAJA 2018

V preteklem tednu je bila obremenitev s cvetnim prahom trav srednje visoka do visoka, obremenitev s trpotcem in kislico je bila v splošnem nizka. V zraku je bila nizka obremenitev z nizko alergenim cvetnim prahom bezga in srednje visoka do visoka obremenitev s cvetnim prahom iglavcev (bor in smreka), ki le redko povzroča težave z zdravjem. Občasno so se pojavljala še posamezna zrna cvetnega prahu gabra, bukve, hrasta, malega jesena, cipresovk, oreha in robinije, vendar je bila obremenitev prenizka, da bi vplivala na zdravje preobčutljivih posameznikov.

 

NAPOVED OD 16.  DO 23. MAJA 2018

Obremenitev zraka s cvetnim prahom trav bo visoka, prisoten bo še nizko alergeni cvetni prah trpotca, kislice in bezga.

Zaključila se je sezona cvetenja večine dreves, še vedno pa bo prisoten nizko alergeni cvetni prah iglavcev (bor, smreka, jelka). Cveti žužkocvetna robinija (akacija), na merilnih postajah zaznamo le posamezna zrna, na počutje nekaterih posameznikov lahko vpliva močan vonj. Na vinorodnem območju bo v zraku tudi cvetni prah trte, ki navadno ne povzroča težav z zdravjem.

Opažamo povišanje spor plesni v zraku.

Dobro je vedeti:

  • Zrna cvetnega prahu trav lahko ob prvih kapljah dežja počijo, sprostijo se alergeni, ki so pritrjeni na manjše delce, z dihanjem lahko prodrejo v pljuča.
  • V družino trav uvrščamo tudi žita, ki povzročajo alergije. Najbolj alergena vrsta je rž.
  • Topoli plodijo, veter raznaša drobna puhasta semena, ki ne povzročajo alergije.

​Aktualna poročila in napovedi so objavljena enkrat tedensko na spletni strani Nacionalnega instituta za javno zdravje in na spletni stani Občine Lendava. Vsi, ki bi radi prejemali napovedi in poročila obremenjenosti s cvetnim prahom na svoj elektronski naslov, to sporočite na pelodinfo@nlzoh.si.