• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Poročilo in napoved o obremenjenosti zraka s cvetnim prahom

Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano

POROČILO OD 10. DO 16. JULIJA 2017

Obremenitev zraka s cvetnim prahom trav in trpotca je bila nizka do srednje visoka. V zraku je bila visoka obremenitev z nizko alergenim cvetnim prahom kopriv, nizka obremenitev z metlikovkami in posamezna zrna pravega kostanja in kislice. Ambrozija najavlja začetek sezone s prvimi zrni cvetnega prahu. Obremenitev zraka s sporami plesni je bila zelo visoka.

NAPOVED OD 19. DO 26. JULIJA 2017

Obremenitev s cvetnim prahom trav bo nizka, le občasno srednje visoka, v tej sezoni ne pričakujemo porasta obremenitve. V zraku bo visoka obremenitev z nizko alergenim cvetnim prahom kopriv, prisoten bo tudi cvetni prah trpotca in metlikovk. Pričakujemo posamezna zrna pelina in ambrozije, obremenitev se bo povišala predvidoma v zadnjem tednu julija. V obdobju z visokimi temperaturami zraka je sproščanje cvetnega prahu omejeno, zato dnevne obremenitve ne bodo visoke. Poleg temperatur bodo tudi krajevne padavine zniževale obremenitev zraka.

Obremenitev s sporami plesni bo visoka, prevladujejo spore rodu Cladosporium, Alternaria in Epiccocum. 

Dobro je vedeti:

  • Pred nami je sezona pojavljanja cvetnega prahu pelina in ambrozije z visokim alergenim potencialom. Pri nekaterih preobčutljivih posameznikih lahko nastopijo tudi navzkrižne reakcije med pelinom in ambrozijo in s sorodnimi alergeni cvetnega prahu drugih košarnic.
  • Z doslednim izvajanjem Odredbe o ukrepih za zatiranje škodljivih rastlin iz rodu Ambrosia, lokalno zmanjšujemo obremenitev zraka s cvetnim prahom v času cvetenja rastlin, s preprečevanjem semenitve pa zmanjšamo možnost širjenja rastlin na nova rastišča. Za prijavo nespoštovanja odredbe je pristojen območni urad Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Monitoring se bo izvajal celo leto, aktualna poročila in napovedi pa so objavljena enkrat tedensko na spletni strani Nacionalnega instituta za javno zdravje in na spletni stani Občine Lendava. Vsi, ki bi radi prejemali napovedi in poročila obremenjenosti s cvetnim prahom na svoj elektronski naslov, to sporočite na pelodinfo@nlzoh.si.