• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Poročilo in napoved o obremenjenosti zraka s cvetnim prahom

Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano

POROČILO OD 4. DO 10. SEPTEMBRA 2017

Obremenitev zraka s cvetnim prahom ambrozije je bila visoka do zelo visoka. V zraku so bile manjše količine trav, trpotca in nizko alergenih kopriv, zabeležili smo tudi posamezna zrna metlikovk in konopljevk (konoplja in divji hmelj).

 

NAPOVED OD 13. DO 20. SEPTEMBRA 2017

V suhem vremenu lahko pričakujemo visoko obremenitev zraka s cvetnim prahom ambrozije, z napovedanimi padavinami ob koncu tedna pa izrazito znižanje.

Sezona cvetnega prahu drugih alergenih vrst rastlin se je iztekla, vendar bo v zraku še prisoten cvetni prah trpotca, metlikovk, konopljevk in trav v zelo majhnih količinah.

Obremenitev s sporami plesni bo visoka, nekatere vrste lahko tudi povzročajo alergije.

Dobro je vedeti:

  • Zdravstvene težave se pri večini preobčutljivih posameznikov pojavljajo že pri povprečni dnevni obremenitvi 20-30 zrn ambrozije/m³ zraka.
    Ambrozija je enoletnica. Vsaka odstranjena rastlina pomeni zmanjšanje količine semen, ki bodo vzklila naslednjo pomlad.
    Na merilni postaji Lendava se začne obremenjenost zraka s cvetnim prahom ambrozije povečevati zjutraj po šesti uri.

Monitoring se bo izvajal celo leto, aktualna poročila in napovedi pa so objavljena enkrat tedensko na spletni strani Nacionalnega instituta za javno zdravje in na spletni stani Občine Lendava. Vsi, ki bi radi prejemali napovedi in poročila obremenjenosti s cvetnim prahom na svoj elektronski naslov, to sporočite na pelodinfo@nlzoh.si.