• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Svečan podpis listine o sodelovanju z Občino Arad

torek, 16. maj 2017

Danes sta  v Mestni hiši župan Občine Arad iz Romunije Gheorghe Falcă in župan Občine Lendava mag. Anton Balažek podpisala listino o sodelovanju, s katerim želimo ustvariti nove priložnosti za povezovanje in poglobiti medsebojno sodelovanje.

Sodelovanje med mestoma se je začelo že pred desetletjem, saj obe mesti mejita na Madžarsko in ju povezuje dvojezičnost in multikulturnost. Sodelevanje je temeljilo predvsem na povezovanju madžarske narodne skupnosti. Z današnjim svečanim podpisom listine o sodelovanju želita Občina Arad in Občina Lendava razširiti kulturno izmenjavo, vzpostaviti sodelovanje med izobraževalnimi institucijami in krepiti sodelovanje na ekonomskem, športnem, socialnem področju ter na področjih varstva okolja in lokalne javne uprave.

V sklopu obiska v Lendavi sta si župan in podžupan Občine Arad Levente Bognár, ki je koordinator tega sodelovanja, ogledala tudi razgledni stolp Vinarium Lendava, lendavski grad in Gledališko in koncertno dvorano Lendava ter se sestala z vodstvom Petrola Geoterm.

V ospredju pogovorov so bile gospodarske teme, predvsem sodelovanje na področju izrabe obnovljivih virov energije ter kulturne teme in izkušnje mesta Arad z njihovo kandidaturo za Evropsko prestolnico kulture.