• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

»Lendava je naša prva izbira«

sreda, 31. januar 2018

Na delovnem obisku v Lendavi se je v sredinih popoldanskih urah mudila 15-članska delegacija, ki si je ogledala lokacijo za gradnjo rastlinjakov v lendavski poslovno-industrijski coni.

Delegacija na čelu s potencialnim investitorjem, podjetjem Herneth Gartenbau KG, se je po ogledu lokacije z vodstvom občine sestala na delovnem sestanku v Mestni hiši, kjer so predstavniki partnerskih podjetij izmenjali stališča ter izpostavili nekaj ključnih vprašanj.

Med drugim tudi o možnih scenarijih, kako se bo zgodba z investicijo v rastlinjake odvila v nadaljevanju. Po besedah župana mag. Antona Balažka sta možna dva scenarija; v primeru večjega projekta in zagotovitve dela več sto delavcem so možna neposredna pogajanja z vlado. Po drugi različici pa se podjetje lahko neposredno dogovarja s skladom kmetijskih zemljišč.

Predstavnike partnerskih podjetij so zanimala tudi tveganja z visokimi vodami na lokaciji zemljišča; kot je dejal župan, občina razpolaga s poplavnimi kartami, ki kažejo, da je za visokovodne nasipe Mure dobro poskrbljeno, sicer bi poplave ogrožale druga podjetja v industrijski coni.

Christian Rossmann, potencialni investitor iz podjetja Herneth Gartenbau KG, je ob koncu srečanja podal izjavo za občinsko spletno stran: "Podpora Lendave in lendavske občine je enkratna, zelo so nam v pomoč in prijazni. Zelo smo bili zadovoljni s posredovanimi informacijami in odzivnostjo lokalne skupnosti. Obenem je Lendava naša prva izbira zaradi sestave zemlje, infrastrukturnih pogojev in bližine ter dobre povezave z glavnimi mesti sosednjih držav. Prav tako je ključnega pomena bližina Gradca, kjer že zaposlujemo veliko Slovencev." Kot je še dejal Christian Rossmann, gre zaenkrat vse po načrtih, vendar pa bo več znanega v petek, potem ko se bo delegacija sestala s sogovorniki na državni ravni.

Občina Lendava je v prvi polovici lanskega leta prejela pobudo avstrijskega podjetja Herneth Gartenbau KG, ki želi s partnerskimi podjetji graditi rastlinjake ob poslovno industrijski coni. Projekt bi v občino in regijo prinesel okrog 600 novih delovnih mest.