• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Dan hrvaške kulture

torek, 11. april 2017

Ob Dnevu hrvaške kulture, letos že desetič po vrsti, se je v Lendavi predstavila Koprivničko-križevačka županija s Hrvaške. Pestro dogajanje s slavnostnim odkritjem pisanice velikanke ob razglednem stolpu, odprtjem likovne razstave in koncertom folklornega ansambla iz Zagreba v Gledališki in koncertni dvorani, je pripravilo Hrvaško kulturno društvo Pomurje s Turistično zvezo Lendava vabi.

Ob slavnostnem odkritju velikonočne pisanice velikanke je župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren izrazil veselje, da je Pisanica od srca kot simbol ljubezni in prijateljstva, že drugič v Lendavi. V desetih letih so tako odkrili že osemdeset pisanic po vsem svetu. Zbrane je ob odkritju nagovorila tudi hrvaška veleposlanica v Sloveniji Vesna Terzić in župan mag. Anton Balažek, ki v tem povezovanju vidi udejanjanje koncepta regionalnega sodelovanja, multikulturnosti in različnosti: »To kulturno sodelovanje je vsekakor povezano z našimi ambicijami na področju turizma in dobrososedskih odnosov. V tem sodelovanju  je potrebno vzpostavljati tisto, kar je nad vsem, to so človekove pravice, mir, sožitje, medsebojno sodelovanje, spoštovanje. To so univerzalne vrednote, ki povežejo ljudi. Zelo pomembno je, da smo različni, različni v jeziku in v razmišljanju, ampak vseeno lahko to ponudi eno krasno sodelovanje in na tem bomo gradili tudi našo kandidaturo za Evropsko prestolnico kulture.«

Pisanico velikanko, ki je letos postavljana ob Razglednem stolpu Vinarium Lendava, so z motivi Lendave in okolice poslikali umetniki iz vasi Molva, promotorji naivne umetnosti, ki so svoja dela postavili na ogled v avli gledališke in koncertne dvorane. Dan hrvaške kulture so zaključili s koncertom Folklornega ansambla Ivana Gorana Kovačiča iz Zagreba, ki so  predstavili plese z različnih območij Hrvaške.