• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Evropska prestolnica kulture - Priložnost za mlade

petek, 26. avgust 2016

Na mednarodni strokovni konferenci EPK – Priložnost za mlade so svoje poglede na EPK predstavili številni domači in tuji strokovnjaki.

V Mestni hiši se je danes z mednarodno konferenco Evropska prestolnica kulture – Priložnost za mlade pričel festival Vinarium, ki bo trajal vse do nedelje, 4. 9. 2016. To je bila prva javna strokovna razprava v Sloveniji na to temo pred vnovično kandidaturo slovenskih mest za EPK 2025, ki je predvidena leta 2019. Navzoče predavatelje in občinstvo, med katerimi so bili tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, veleposlanica Republike Slovenije na Madžarskem Ksenija Škrilec in predstavniki pobratenih mest, sta nagovorila župan občine Lendava mag. Anton Balažek, ki je poudaril, da so mladi zaradi demografskih težav občine in naraščajoče brezposelnosti ključna ciljna skupina tega projekta, in minister za kulturo Anton Peršak.

Anton Peršak je v svojem nagovoru podprl kandidaturo Lendave za EPK 2025: “Zamisel, da bi pri tem vključili širše večnacionalno okolje, je po eni strani izjemno drzna, po drugi pa zelo izzivalna za Slovenijo in tudi za EU. Ker bi to prineslo neko novo dimenzijo v koncept Evropskih prestolnic kulture in ponudilo neke možnosti, kako vključiti ne samo velike centre, ampak kako kulturo decentralizirati. Upam, da bo ideja kandidature Lendave za EPK uresničena in da bom lahko tudi kot minister k temu kaj prispeval.”

Na konferenci so svoje poglede na EPK in mlade predstavili Mitja Čander, programski direktor EPK – Maribor 2012, Irena Kregar Šegota, direktorica projekta EPK – Rijeka 2020 s Hrvaške, dr. Péter János Merza, Zavod za urbanizem Pécs iz Madžarske, in Walerich Berger, Jugend am Werk Steiermark, Gradec, Avstrija.

O kulturi, medijih in mladih so predavali dr. Karmen Erjavec, Fakulteta za poslovne in upravne vede Novo mesto, Maja Malus Azhdari, MKC Maribor in Matej Praprotnik, RTV Slovenija. O zgodovini lendavskega meščanstva in judovski zapuščini je govoril zgodovinar Dejan Süč, o razvoju likovne umetnosti, ki je ena vodilnih umetniških sil Lendave, pa slikar in kustos Galerije-Muzeja Lendava Dubravko Baumgartner. Ob koncu konference so se s svojim projektom predstavili tudi mladi iz Dvojezične srednje šole  Lendava, ki so državni prvaki v robotiki. 

Župan občine Lendava mag. Anton Balažek je na konferenci poudaril, da se bo Lendava v pripravah na kandidaturo povezala z mesti iz Avstrije, Madžarske in Hrvaške ter da želijo s to konferenco spodbuditi tudi lokalno okolje in prebivalstvo, da bi začelo tudi samo razmišljati o projektu. Zaveda se namreč, da je Evropska prestolnica kulture projekt, ki raste iz ljudi in za ljudi. “Pri tem ni toliko pomemben cilj, kot je pomembna pot do njega. Že sam proces kandidature lahko prinese okolju veliko pozitivnih učinkov, kot so mobilizacija lokalnega prebivalstva, krepitev mednarodnih vezi, prijateljstev, nadgradnja likovnih dejavnosti, obujanje meščanske ter judovske tradicije ter poudarjanje bogastva mnogih jezikov tega okolja. “Končni cilj priprav na kandidaturo je, da dvignemo motivacijo in potenciale okolja, v katerem živimo, da bodo mladi zadovoljni, ker bodo videli v njem tudi prihodnost zase. 

Fotografije s konference si lahko ogledate v galeriji