• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Evropski teden mobilnosti

petek, 14. september 2018

ZDRUŽUJ IN UČINKOVITO POTUJ je slogan letošnjega Evropskega tedna mobilnosti med 16. in 22. septembrom 2018. Lendava se že vrsto leto pridružuje akciji in tudi letos bomo z različnimi aktivnostmi pozivali k spremembam mobilnostih navad.

V ospredju letošnjega Evropskega tedna mobilnosti bo multimodalnost potovanj. Do cilja imamo na voljo veliko možnosti, ki nam lahko skrajšajo čas in potovalne stroške. Z uporabo javnih koles, avtobusov, vlakov ali souporabo avtomobilov zmanjšaš ogljični odtis, hkrati pa narediš tudi nekaj zase: dokazano je namreč, da so mobilni ljudje srečnejši ljudje.

Dan brez avtomobila

V petek, 21. septembra, med 10. in 12. uro bodo že tradicionalno cesto pred Mestno hišo zasedli otroci iz Vrtca Lendava ter osnovnošolci, na stojnicah pred Mestno hišo pa bodo predstavljeni trajnostni načini mobilnosti.

Vzgojno izobraževalni zavodi v občini Lendava se bodo v prihodnjem tednu še posebej posvečali tej temi, pripravljajo razstavo, pohode, kolesarske dneve, predvsem pa otroke in njihove starše vzpodbujajo, da za pot v šolo in vrtec izberejo trajnostni način.

Zakolesarimo v jesen

V sklopu evropskega tedna mobilnosti bo v sredo, 19. septembra, organizirano kolesarjenje; udeleženci pa bodo lahko opravili tudi meritve dejavnikov tveganja, si izposodili palice za nordijsko hojo in se naučili vaj za dobro počutje. Več informacij tukaj.

Trajnostna mobilnost

»Trajnostna mobilnost je premikanje na trajnostni način, kar vključuje hojo, kolesarjenje, uporabo javnega potniškega prometa in alternativne oblike mobilnosti. Z doseganjem ciljev trajnostne mobilnosti prispevamo k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov, čistejšemu zraku v mestih, večji kakovosti bivanja, javnemu zdravju in socialni pravičnosti.« (www.tedenmobilnosti.si)

Foto: www.tedenmobilnosti.si