• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Iz avstrijske Tirolske se je vrnilo 25 občanov Lendave

ponedeljek, 30. marec 2020

Iz avstrijske dežele Tirolske se je včeraj vrnilo 25 občanov Lendave, ki so bili tam zaradi izbruha epidemije nove koronavirusne bolezni v 14-dnevni karanteni. V skupno akcijo vrnitve naših občanov, slovenskih davkoplačevalcev, ki so bili na začasnem del v tujini, se je vključila tudi Občina Lendava.

Tako kot pri vračanju slovenskih turistov, študentov, delavcev iz drugih držav se je v akcijo vračanja naših občanov vključilo pristojno ministrstvo in veleposlaništvo Republike Slovenije na Dunaju.

Veleposlaništvo na Dunaju je organiziralo vse potrebno za vrnitev iz avstrijskega žarišča okužbe z novim koronavirusom in prevoz do slovenske meje, Občina Lendava pa je organizirala  avtobusni prevoz od mejnega prehoda Šentilj.  Z avtobusom, ki ga je spremljala tudi policija, se je v domovino vrnilo skupaj 27 oseb, 25 občanov Lendave in po ena oseba iz Velike Polane in Ljutomera. Najprej so jih v Murski Soboti testirali na COVID 19, potem pa so malo po polnoči prispeli v Dolgo vas, kjer bodo v gostišču s prenočišči Olimpija še dva tedna v karanteni.

Vse potrebne informacije in napotke ob prihodu so prejeli od predstavnikov občinskega štaba Civilne zaščite in župana Občine Lendava Janeza Magyarja, ki jim je ob prihodu izrekel dobrodošlico in izrazi veselje, da so lahko nastanjeni v domači občini. Občina Lendava in občinski štab Civilne zaščite skupaj z lendavskim Rdečim križem so se angažirali pri vzpostavitvi pogojev za nastanitev in zagotovili potrebna zaščitna sredstva ter organizirali oskrbo s hrano. Tudi v prihodnjih dveh tednih, kolikor bo trajala karantena v Sloveniji, bodo sodelovali pri oskrbi ljudi in nadzoru glede spoštovanja odrejene karantene. Pri tem pa ne smemo pozabiti, da v tem primeru ne gre za bolnike, saj vsi prihajajo iz karantene, ki se jim je v Avstriji iztekla ta vikend, kar pomeni da so tam ostali brez možnosti nastanitve. Občina je tudi glede izvajanja potrebnih ukrepov v stiku z Nacionalnim inštitutom za zdravje iz Murske Sobote.

Foto: Tomaž Galič