• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Konferenca evropskih prestolnic kulture v Pécsu

torek, 24. maj 2016

V petek se je zaključila tridnevna konferenca v madžarskem Pécsu, na kateri so med drugim govorili o izkušnjah, ki so jih kot Evropska prestolnica kulture pridobili s kandidaturo in organizacijo projekta v letu 2010. Občina Lendava neguje prijateljske odnose z mestom Pécs in tako se je povabilu na konferenco odzval župan mag. Anton Balažek s sodelavci.

Na konferenci je sodelovalo 15 evropskih mest, ki so bodisi že imela naslov EPK bodisi razmišljajo o kandidaturi za prestolnico leta 2023 na Madžarskem. Mesto Pécs je projekt EPK predstavil kot veliko izkušnjo, priložnost za mesto in odlično popotnico za prihodnost.

Župan Pécsa Dr. Páva Zsolt je v svoji predstavitvi povedal, da so se pripravljali 8 let in da kandidatura ni rezultat enega leta, temveč gre za proces. Med drugim je predstavil razloge za kandidaturo in tiste prednosti, ki so jih izpostavili kot argument zakaj je Pécs primeren za ta naslov. Njihova prednost je bila predvsem ta, da niso glavno mesto, kjer je koncentracija kulturnih in drugih dogodkov. S tem da ta naslov pridobi kakšno manjše mesto, je to za državo korak k decentralizaciji kulturnih dobrin in socialnega kapitala. Prav tako se je mesto Pécs zelo odprlo do mest drugih držav in si zgradilo ime, ki ga poskušajo ohraniti tudi danes, po EPK.

Predstavniki mesta Pécs, s katerimi se je delegacija iz Lendave sestala, vidijo Lendavo kot resno kandidatko, predvsem zaradi multikulturnosti, ki je prednost Lendave in na kateri je potrebno graditi.

Konferenca na Madžarskem je bila priložnost za izmenjavo kontaktov in izkušenj. Župan Občine Lendave se je sestal tudi z generalno konzulko Republike Hrvaške v Pécsu Vesno Haluga, ki je ponudila pomoč pri navezovanju stikov s hrvaško Rijeko, ki bo Evropska prestolnica kulture leta 2020.