• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Mladi v okviru mednarodnih izmenjav spoznavajo Lendavo

ponedeljek, 9. september 2019

Mestno hišo so v petek obiskali mladi iz šestih evropskih držav, ki spoznavajo raznolikost manjšin,  Lendava pa je minuli petek in soboto gostila tudi mlade v sklopu projekta petih držav, namenjen promociji lokalne kulturne dediščine.
 

 

Mednarodna izmenjava

udeležencev mednarodne mladinske izmenjave iz Slovenije, Litve, Grčije, Italije, Romunije in Hrvaške, ki poteka med 2. in 11. septembrom, je v petek obiskala Lendavo.  Namen mladinske izmenjave je, da mladi spoznajo raznolikost manjšin, ki živijo na območju Evrope in Slovenije. V sklopu mladinske izmenjave so spoznavali tudi primere dobrih praks. V Mestni hiši so se seznanili z osnovnimi informacijami o občini in projektom kandidature za Evropsko prestolnico kulture leta 2025, ogledali so si še turistične in kulturne znamenitosti Lendave.

Promocija kulturne dediščine

ENriCH projekt, ki se med drugim ukvarja s promocijo lokalne kulturne dediščine ter vlogo mladih pri ohranjanju le te, vodijo organizacije iz petih evropskih držav. V projektu sodelujejo mladi iz Slovenije, Estonije, Francije, Madžarske in Avstrije, ki skozi srečanja in različne delavnice poglobljeno raziskujejo lokalno in evropsko kulturno dediščino ter kako so z njo povezani. 7. srečanje v okviru projekta je minuli petek in soboto gostila Ljudska univerza Lendava. Spoznavanje kulturne dediščine v Lendavi so tako zaključili z ogledom jubilejne 40. Lendavske trgatve pred Mestno hiši, kjer jih je sprejel tudi župan Janez Magyar.

Glavni cilj projekta je podpreti lokalne odločevalce in predvsem mlade državljane pri razkrivanju evropske identitete in skupnih vrednot v njihovi zgodovini in kulturni dediščini. Evropska kultura je namreč zaradi svoje raznolikosti in bogastva pomemben izvor znanja, zato je zelo pomembno ponovno odkriti in promovirati kulturno dediščino in vrednote, ki so jih evropske države in skupnosti vzpostavile.