• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Novo šolsko in vrtčevsko leto

sreda, 4. september 2019

Učenci in dijaki se po poletnih počitnicah vračajo v šole, malčki pa so prestopili prag vrtca. Čas počitniških dni je zamenjal začetek novega vrtčevskega in šolskega leta, ki vsem vedoželjnim in radovednim očem prinaša predvsem nova znanja, prijateljstva in tako potrebne izkušnje.

V Vrtcu Lendava je od 292 otrok v šestih enotah 56 otrok, ki so se v spremstvu staršev te dni prvič pridružili vrtčevskemu živžavu, 24 otrok pa se jim bo pridružilo še med šolskim letom.

Sprejem prvošolcev

V genterovski Dvojezični osnovni šoli so v šolsko skupnost sprejeli 9 prvošolcev. Skupaj bo DOŠ Genterovci v tem šolskem letu obiskovalo 80 učencev.

V DOŠ I Lendava so učence 1. razredov sprejeli na svečanem sprejemu v popoldanskih urah. V šolske klopi bo prvič sedlo 69 otrok v treh oddelkih v Lendavi in enem oddelku v podružnični šoli v Gaberju. V Gaberju obiskuje šolo 24 učencev, od tega je 10 prvošolcev. V naši največji šolski skupnosti pa bo 536 učencev.

Na OŠ Miška Kranjca v Veliki Polani je v letošnjem šolskem letu 5 prvošolcev iz občine Lendava.

Dvojezično osnovno šolo II bo letos obiskovalo 24 učencev.

Prvošolčke na DOŠ Genterovci in DOŠ I Lendva je pozdravil tudi župan Občine Lendava Janez Magyar. Na pot novih dogodivščin jih je pospremil z besedami: "Morda se s šolo res končuje čas brezskrbnosti, a to je hkrati tudi obdobje, ki bo najbolj zaznamovalo vaše življenje ter vas izoblikovalo. Zato vam še posebej želim, da šolo vzljubite, da se v njej počutite varno in da v njej iščete odgovore na vsa vprašanja, ki vas zanimajo in spodbujajo k novim védenjem ter spoznanjem. Védite, da učenje in pridobljeno znanje predstavlja trajno bogastvo, ki vam ga ne more nihče odvzeti. Sama šola pa je mnogo več kot vrelec znanja, zato ne pozabite na medsebojno razumevanje, spoštovanje, sodelovanje ter strpnost. Nudite si pomoč, sodelujte drug z drugim ter negujte prijateljstva."

12 programov za srednješolce

Za srednješolsko izobraževanje na Dvojezični srednji šoli Lendava se je v tem šolskem letu odločilo 80 učencev. V 12 različnih programih na srednji šoli se bo tako izobraževalo skupaj 286 dijakov.

Glasbeno izobraževanje

Tudi v Glasbeni šoli Lendava so 2. septembra odprli svoja vrata. Letos bo pouk instrumenta obiskovalo 328 učencev (102 učenca v Lendavi), 35 balet in 7 glasbeno pripravnico.

Varna pot v šolo

V prvih dneh novega šolskega leta bodo policisti dodatno skrbeli za varnost otrok. Skupaj s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pa bodo za učence prvih in drugih razredov osnovnih šol izvajali predavanje »Varno pot v šolo«.

Policija sicer staršem in skrbnikom otrok svetuje, da ob začetku šolskega leta čim več časa namenijo prometno-varnostni vzgoji otrok, jih opozorijo na nevarnosti na šolskih poteh, na uporabo odsevnika oziroma kresničke ter rumene rutice, tako vzgojo pa naj obnavljajo tudi skozi celotno šolsko leto. Prav tako naj bodo tudi sami otrokom vzor in upoštevajo cestno-prometne predpise.