• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Ob slovenskem kulturnem prazniku

ponedeljek, 6. februar 2017

V Gledališki in koncertni dvorani Lendava je včeraj potekala osrednja prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku. Kulturni program so pripravili učenci DOŠ I Lendava in Glasbene šole Lendava, slavnostni govornik na prireditvi pa je bil večkrat nagrajeni slovenski pesnik, pisatelj in esejist Aleš Šteger.

V svojem govoru in razmišljanju o tem kako se imamo »mi Evropejci v naši Evropi«, se je Aleš Šteger navezal na pesem Srečka Kosovela Hej zeleni papagaj in med drugi izpostavil: »Ljudje smo si podobni po tem, da nismo simetrični in da iščemo simetrije. Da smo si bratje po drugačnostih, iskalci specifike vsakega in v kolikor se zavedamo tega, da si nismo enaki, a obenem sorodni v iskanju lastnih posebnosti in nepodobnosti, potem lahko ustvarjamo tisto, čemur v obrabljenem jeziku evropske birokracije pravijo medkulturni dialog.«

Pozdravil je prizadevanja Lendave, da gre po poti prenove mesta prav skozi proces priprave na kandidaturo postati Evropska prestolnica kulture: »Gre za prizadevanja odkriti svoje speče zgodbe, prebuditi Trnuljčico in se spremeniti na bolje, v bolj budno in aktivno, odprto in radovedno mesto. Spremeniti na način, ki je simetričen po spoštovanju nesimetričnosti posameznih delov. Ti so sedaj pogosto ločeni. Projekt kandidature za evropsko prestolnico kulture jih lahko poveže in medsebojno uglasi, naredi jih močnejše, bolj trdne in odprte v najširši prostor onkraj državnih meja, onkraj razlik v jezikih in dnevnih običajih. Projekt kandidature za evropsko prestolnico Evrope je velik izziv. Lendava ni velika in zato bo potrebo, da bo vsak od vas v sebi začutil smiselnost tega projekta, smiselnost odkrivati svojo specifično, edinstveno zgodbo za izgradnjo še bolj trdnih temeljev za jutrišnjo Lendavo, še bolj tolerantno, kulturno raznovrstno, ekonomsko bogatejšo in bolj razvito. Za Lendavo, ki bo zanimiva za mlade in stare, za domače in tuje iskalce duše in lastne nesimetričnosti.«

V kulturnem programu so združili sodelovanje zdajšnjih in bivših učencev DOŠ I Lendava, Glasbene šole Lendava, Konzervatorja za glasbo in balet Maribor ter Konzervatorja za glasbo in balet Ljubljana. Z združenimi močmi so glasbene nastope prepletli z gledališkimi uprizoritvami pesmi slovenskih pesnikov in pričarali obilo umetniškega vzdušja.

Navzoče je na slovesnosti, s katero se spominjamo največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, pozdravil tudi župan mag. Anton Balažek in zbranim voščil ob slovenskem kulturnem prazniku.

Letos prejemnika priznanj Pihalni orkester Glasbene šole Lendava in Dvojezična osnovna šola I Lendava

Letošnja dobitnika priznanja župana Občine Lendava za dosežke na kulturnem področju sta Pihalni orkester Glasbene šole Lendava, ki je pred kratkim obeležil 20 letnico delovanja in DOŠ I Lendava, ki je konec prejšnjega leta prejela naziv »kulturna šola«. Priznanje sta prevzela vodja orkestra Stanko Peterka in ravnateljica Tatjana Sabo.

Pihalni orkester Glasbene šole Lendava, ki ga že od začetka vodi učitelj Stanko Peterka, v dvajsetih letih delovanja ni le povečal števila svojih članov, ampak predvsem glasbeni reparatur in število nastopov, ki so v zadnjih letih postali nepogrešljiv del vseh večjih koncertov Glasbene šole Lendava, na katerih s pestrim programom navdušujejo občinstvo.  Poleg številnih nastopov doma in v regiji, se uspešno udeležujejo tudi državnih revij.

Dvojezična osnovna šola I Lendava si je z vzgojo za spoštovanje in razumevanje narodne, jezikovne in kulturne drugačnosti oz. medkulturni dialog, kar je tudi ena najpomembnejših evropskih vrednot, ter razvijanjem široke palete kulturno-umetniških dejavnosti po mnenju strokovne komisije Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti prislužila naziv »kulturna šola«.

Obrazložitev dobitnikov priznanj.

Foto: DOŠ I Lendava