• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Obisk evropskega poslanca dr. Šoltesa v Lendavi

torek, 11. april 2017

Evropski poslanec dr. Igor Šoltes je v sklopu delovnega obiska v Prekmurju obiskal tudi Lendavo. Po srečanju z županom Občine Lendava v Mestni hiši je obiskal še razgledni stolp Vinarium Lendava in si ogledal muzej in spominsko hišo Primorcev in Istranov v Prekmurju v vasi Pince Marof.

Župan mag. Anton Balažek je na delovnem srečanju v Mestni hiši predstavil projekt kandidature Lendave za Evropsko prestolnico kulture 2025 in poudaril: »Evropi želimo s kandidaturo pokazati, da Lendava že ima odgovor na to, kako lahko raznolike narodnostne, verske in druge skupnosti živijo v sožitju«. Poslanec dr. Šoltes je pozdravil načrte o kandidaturi,  predvsem to, da si občina upa in drzne kandidirati: »Mislim, da je to sožitje, ki ga prikazuje ta kraj skupaj s slovensko, madžarsko, hrvaško, romsko, s to mnogotero različno kulturo, v času ko se radikalizmi v Evropi  vedno bolj stopnjujejo, so taki pozivi hvalevredni in so antipod tistega, kar ne bi smeli dovoliti da postane Evropa - poligon za merjenje moči.«

Župan je v pogovoru z evropskim poslancem predstavil tudi načrtovane aktivnosti na področju varstva okolja in vode, pri čemer priložnost vidimo tudi v črpanju EU sredstev.