• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Obvestilo o aktualnih ukrepih proti širjenju koronavirusa

četrtek, 15. oktober 2020

Pristojni ministri so danes podrobneje predstavili ukrepe proti epidemiji, ki jih je sinoči sprejela vlada. Trenutno je sedem od 12 statističnih regij po številu okužb glede na 14-dnevno pojavnostjo na 100.000 prebivalcev uvrščenih na rdeči seznam, ostalih pet regij pa na oranžnega (slikovni prikaz). Na rdečem seznamu so Osrednjeslovenska, Gorenjska, Koroška, Zasavska, Posavska, Savinjska in Jugovzhodna Slovenija. 

Vlada RS se je odločila, da nekatere nove ukrepe sprejme za celotno državo, nekatere pa selektivno glede na situacijo v posamičnih regijah.

Pomurska statistična regija trenutno v oranžni coni

Ukrepi, ki veljajo za oranžno cono, kamor spada tudi območje občine Lendava, ostajajo enaki kot so veljali do sedaj, na novo pa velja ukrep, ki je sprejet za celotno državo:

  • ponovna uvedba pouka na daljavo za učence od 6. razreda OŠ in dijake (Več o ukrepu si lahko preberete tukaj). Delo v vrtcih poteka nespremenjeno.

V rdečih regijah, bodo od polnoči naprej veljali naslednji ukrepi:

  • začasna prepoved vseh prireditev in zbiranj nad 10 oseb (tudi verskih obredov),
  • omejitev nekaterih storitvenih dejavnosti (zapiranje lokalov in fitnesov),
  • omejitev določenih športnih aktivnosti,
  • obvezno nošenje zaščitnih mask povsod, tudi na prostem, razen ob predpisanih izjemah.

Prepovedano je prehajanje iz rdeče regije v oranžno. Iz oranžne v rdečo se sicer lahko gre ni pa priporočljivo. Prehajanje med rdečimi in oranžnimi regijami bo mogoče le za nekatere izjeme.

Aktiviran štab civilne zaščite občine

Občane obveščamo, da je od danes, 15. oktobra 2020, aktiviran štaba civilne zaščite občine. Občina je sprejela tudi »Delni občinski načrt ZIR ob pojavu epidemije/pandemije nalezljivih bolezni pri ljudeh v občini Lendava«, ki je objavljen tukaj.

Poziv za spremljanje informacij in navodil za samozaščito

Občanke in občane pozivamo, da upoštevajo ukrepe in navodila Vlade RS, Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter vseh pristojnih institucij. Posebno pozornost namenite samozaščiti in omejevanju socialnih stikov.

Več o novih ukrepih Vlade RS, lahko preberete na uranih spletnih straneh vlade.