• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Pametna mobilnost

četrtek, 22. september 2016

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI je tudi letos ponovno povezal na tisoče evropskih mest v prizadevanjih za človeku in okolju bolj prijazne načine mobilnosti. Tudi v naši občini so v tem tednu potekale številne aktivnosti, ki naj bi spodbujale k pametni in trajnostni mobilnosti kot dobri investiciji.

Trajnostno mobilnost v občini Lendava ne živimo le v tednu mobilnosti, ampak aktivnosti na tem področju intenzivno potekajo tudi v sklopu projekta Celostna prometna strategija, kar povezujemo med drugim z ambicijami v razvoju turizma in projekta Evropska prestolnica kulture, je ob zaključku Evropskega tedna mobilnosti izpostavil župan mag. Anton Balažek in poudaril, da projekti gospodarskega razvoja temeljijo na spremembi filozofije, ki se začenja pri naših vsakodnevnih navadah in da bo Celostna prometna strategija občine Lendava tisti kažipot, na osnovi katerega bomo določili prioritete in uresničljiv plan aktivnosti v prihodnje. Projekti in aktivnosti, ki bodo aktualni že v proračunu za leto 2017 in 2018 so dokončanje kolesarske steze Lendava – Pince, gradnja obvoznice mimo vrtca v Župančičevi ulici in ureditev prometa v Kranjčevi ulici v Lendavi, polnilnice za e-vozila in uvajanje nabave okolju prijaznih vozil v javnem sektorju, vzpostavitev mreže za izposojo koles, ureditev pešpoti iz Lendave v Lendavske gorice ter odpravljanje ovir za invalide.

Na stojnicah so promovirali tudi pohodništvo in kolesarjenje ter predstavili celostno prometno strategijo in razširjen avtobusni vozni red, ki so ga občani prejeli tudi v poštne nabiralnike. »Podjetje Avtobusni promet Murska Sobota in Občina Lendava sta se dogovorila za uvedbo brezplačnega prevoza občanov na relacijah, ki so namenjene prevozu osnovnošolskih otrok. Na teh prevozih bo tako omogočen prevoz občanov v okviru razpoložljivih prostih kapacitet. Na podlagi zaznanih potreb prebivalcev so bile v letošnjem letu uvedene tudi dodatne linije na območju občine Lendava in hitre linije po avtocesti v smeri Maribora, Ljubljane in Pirana«, je v današnji izjavi za medije povedala direktorica Avtobusnega prometa Murska Sobota Ana Kralj.

Ob zaključku tedna mobilnosti smo predstavili tudi nov opozorilni sistem za izboljšanje varnosti prometnih udeležencev v križišču v naselju Trimlini, ki ga je Občina Lendava opremila v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav in podjetjem Aktivna signalizacija Korun (A.s.K). Več v sporočilu za javnost.

Svoj pogled na pametno mobilnost so najmlajši iz Vrtca Lendava, DOŠ I in DOŠ II Lendava prikazali v več kot 100 likovnih delih in plakatih, malo starejši pa s fotografijo. Likovna dela in fotografije so razstavljene v avli Dvojezične srednje šole Lendava do konca naslednjega tedna. Danes so že tradicionalno na DAN BREZ AVTOMOBILA cesto pred Mestno hišo zasedli otroci in ustvarjali na asfaltu. Srednješolci pa so se v sodelovanju s Policijsko postajo Lendava, Društvom upokojencev Lendava in DOŠ II Lendava odpravili na medgeneracijski pohod z ljudmi s posebnimi potrebami po starem mestnem jedru.

Na sklepnem dogodku Evropskega tedna mobilnosti v Dvojezični sredni šoli so se zbrali udeleženci medgeneracijskega pohoda. Osnovnošolci DOŠ I Lendava in DOŠ Genterovci, ki so v tem tednu preverjali svoje potovalne navede, so predstavili svoje ugotovitve in izpostavili, da kljub organiziranemu avtobusnemu prevozu še vedno veliko otrok v šolo pripeljejo starši z osebnimi vozili. Ob teh priložnosti smo razglasili še nagrajence fotonatečaja in izžrebance, ki so sodelovali v anketi celostne prometne strategije. Podžupan Stanislav Gjerkeš se je zbranim in vsem, ki so aktivno sodelovali v Evropskem tednu mobilnosti, zahvalil, da so prispevali svoj kamenček v mozaiku pametne mobilnosti.

Več fotografij si oglejte v galeriji.

Otroci, ki gredo v šolo peš ali s kolesom, dosegajo boljše rezultate. Zaposleni pešci in kolesarji v povprečju delajo učinkoviteje od voznikov avtomobilov, gredo manjkrat k zdravniku in manj časa preživijo na bolniški. Vse to ima pozitiven vpliv na ekonomski položaj lokalne skupnosti, k čemur lahko prispeva prav vsak izmed nas (www.tedenmobilnosti.si).