• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Podpirajmo domače pridelovalce in samooskrbo

četrtek, 26. marec 2020

Čim bolj neovirana lokalna kmetijska pridelava in reja, predelava primarnih kmetijskih proizvodov in nepretrgane verige oskrbe državljanov z lokalno hrano, so ključni dejavniki, da v letošnjem letu ohranimo sedanji nivo samooskrbe s primarnimi kmetijskimi proizvodi, ki je temelj letošnje in prihodnje prehranske varnosti naše države, so zapisali na Ministrstvu za kmetijstvu, gozdarstvo in prehrano.

Poziv ministrice za kmetijstvo

Zapiranje lokalnih tržnic v tem času lahko ogrozi socialni položaj slovenskih kmetij in nadaljevanje družinske kmetijske tradicije. Njena ohranitev pa je pomembna tako za slovensko prehransko varnost kot slovensko družbo kot celoto.

Ker se prodaja na tržnicah večinoma izvaja na odprtem prostoru, kjer je z ustreznimi organizacijskimi ukrepi (večji razmiki med stojnicami, omejeno število kupcev, določene poti in razdalje med kupci, uporaba zaščite za usta in nos ter rokavic, razkuževanje, ustrezen nadzor s strani občinskih redarjev) lažje zagotoviti bolj varno oskrbo državljank in državljanov s hrano kot v zaprtih prostorih, je ministrica za kmetijstvo dr. Aleksandra Pivec občine pozvala, da vzpodbujajo in promovirajo lokalno samooskrbo tudi v času epidemije novega koronavirusa. Z vladnim odlokom, ki ureja začasno prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom Republike Slovenije, prodaja živil na tržnicah namreč ni prepovedana.

Domača tržnica v Lendavi

V občini Lendava se pridružujemo pobudi ministrstva, zato pozivamo vse občanke in občane, da nakupujejo pri lokalnih ponudnikih domače tržnice, ki bodo to soboto med 9.00 in 13.00 pod kostanji na Glavni ulici ponujali izključno doma pridelano in predelano hrano in s tem podprejo lokalno samoooskrbo in gospodarstvo.

Vse obiskovalce prosimo, da upoštevajo priporočila in ukrepe, ki bodo veljali na domači tržnici, predvsem razdaljo med kupcem in prodajalcem, omejen fizični stik med osebami in uporabo zaščitnih sredstev, ki bodo na voljo. Za nemoten potek in nadzor bo skrbelo občinsko redarstvo.