• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Poročilo in napoved o obremenjenosti zraka s cvetnim prahom

Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano

POROČILO OD 25. JUNIJA DO1. JULIJA 2018

V zraku je bila nizka do srednje visoka obremenitev s cvetnim prahom trav, visoko dnevno obremenitev smo zabeležili 30. junija. Obremenitev s trpotcem je bila nizka. Sezona pojavljanja cvetnega prahu pravega kostanja se je zaključila, zabeležili smo le nekaj zrn. V zraku je bila večja količina nizko alergenega cvetnega prahu kopriv, ki običajno ne povzroča zdravstvenih težav. Občasno so se pojavljala tudi nizko alergena zrna cvetnega prahu lipe, metlikovk in kislice.

NAPOVED OD 4.  DO 11. JULIJA 2018

Glavna sezona pojavljanja cvetnega prahu trav je za nami, prehajamo v obdobje poletnih obremenitev, ki bodo nizke do srednje visoke in lahko še občasno povzročajo zdravstvene težave posameznikom. Obremenitev s trpotcem bo nizka.

Obremenitev s koprivami bo v lepem vremenu visoka. V zraku bo prisoten še cvetni prah metlikovk, alergenost je nizka in le redko vpliva na zdravje.

Prve rastline navadnega pelina so začele cveteti, v zraku bodo le posamezna zrna.

Obremenitev zraka s sporami plesni bo visoka. V lepem in suhem vremenu se poviša količina alergenih vrst, kot so na primer Alternaria, Cladosporium, Epiccocum, Penicillium, Aspergillus. Obremenitve zraka so na področjih, kjer poteka žetev ali košnja, zelo visoke. V deževnih obdobjih se v zraku pojavijo v velikih količinah spore drugih vrst plesni, pogoste so askospore.

Dobro je vedeti:

  • Splošno dejstvo je, da padavine prinesejo olajšanje za alergike, ker sperejo zrna cvetnega prahu iz zraka. V času cvetenja trav lahko v prvih trenutkih nevihte hitro naraste obremenitev zraka s cvetnim prahom in z alergeni, vezanimi na delce manjše od zrn cvetnega prahu. Ti lahko prodrejo v pljuča in sprožijo ali poslabšajo astmo. Nevihtno dogajanje torej lahko poslabša zdravstveno stanje nekaterih posameznikov.
  • Rastline ambrozije so dovolj razvite, da jih lahko prepoznamo. Rastline ne cvetijo, zato nevernosti za izpostavljenost cvetnemu prahu še ni. Priporočamo odstranjevanje rastlin s primerno osebno zaščito.

​Aktualna poročila in napovedi so objavljena enkrat tedensko na spletni strani Nacionalnega instituta za javno zdravje in na spletni stani Občine Lendava. Vsi, ki bi radi prejemali napovedi in poročila obremenjenosti s cvetnim prahom na svoj elektronski naslov, to sporočite na pelodinfo@nlzoh.si.