• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Poročilo in napoved o obremenjenosti zraka s cvetnim prahom

Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano

POROČILO OD 24. DO 30. SEPTEMBRA 2018

Obremenitev s cvetnim prahom ambrozije je bila nizka do srednje visoka, le 24. septembra smo zabeležili visoko obremenitev. V zraku so bila še posamezna zrna cvetnega prahu pelina, trav, trpotca, metlikovk, nizko alergenih kopriv, bršljana in cedre.

NAPOVED OD 3 DO 10. OKTOBRA 2018

Sezona ambrozije se izteka, nekatere rastline še sproščajo cvetni prah, ki bo v zraku do prvih slan. Obremenitev bo nizka. V stik s cvetnim prahom lahko pridemo tudi neposredno, saj zrna ostajajo dalj časa na rastlini. Sezona cvetnega prahu drugih alergenih vrst rastlin je zaključena.

Cvetijo cedre in bršljan, obremenitev zraka bo nizka, cvetni prah obeh vrst ni inhalatorni alergen.

Obremenitev zraka s sporami plesni bo srednje visoka do visoka, nekatere vrste lahko povzročajo alergije.

Dobro je vedeti:

  • V jeseni moramo biti pozorni na zrak v bivalnem okolju. Zaradi nezadostnega prezračevanja se poveča količina prahu in alergenov (pršice in plesni), ki se zadržujejo v zraku.

​Aktualna poročila in napovedi so objavljena enkrat tedensko na spletni strani Nacionalnega instituta za javno zdravje in na spletni stani Občine Lendava. Vsi, ki bi radi prejemali napovedi in poročila obremenjenosti s cvetnim prahom na svoj elektronski naslov, to sporočite na pelodinfo@nlzoh.si.