• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Priprave gradiva za prijavo kandidature Lendave za Evropsko prestolnico kulture 2025

ponedeljek, 25. november 2019

Prejšnji četrtek se je ponovno sestala ožja skupina za pripravo gradiva, s katerim se bo Lendava ob drugih petih kandidatkah (Kranj, Piran, Nova Gorica, Ptuj, Ljubljana) potegovala za ta prestižni naslov.

Poleg strokovnih sodelavcev iz lendavskih javnih zavodov in Občine Lendava pri pripravi gradiva sodelujejo še Peter Tomaž Dobrila, Katjuša Kranjc, Matej Fišer in Janez Balažic.

Na povabilo Občine Lendava se je na temo razmišljanja o družbenem razvoju Lendave v kontekstu kandidature za Evropsko prestolnico kulture odzvalo tudi 50 posameznikov, ki so svojimi predlogi in idejami prispevali nekaj ključnih tem, ki bodo tudi vključene v prijavno gradivo.

Občina Lendava je v skladu s pravilnikom Ministrstva za kulturo namero o prijavi kandidature Lendave za Evropsko prestolnico kulture 2025 že oddala, prijavno gradivo pa bo potrebno oddati v slovenskem in angleškem jeziku do 31. decembra 2019. Aktivnosti za pripravo gradiva v tem mesecu potekajo še posebej intenzivno in so tako že v zaključni fazi.

Peter Tomaž Dobrila je inženir elektrotehnike in računalništva, glasbenik, producent, organizator ter ustvarjalec. Je ustanovitelj mariborskega multimedijskega centra Kibla ter soustanovitelj številnih ključnih in prelomnih medijskih in kulturnih projektov kot so Mariborski Radio študent-Marš, revije Tox, ter svetovalec Ars Electronica festivala v Linzu. V dveh mandatih je bil član kabineta Ministrstva za kulturo in generalni direktor Direktorata za umetnost. Je pobudnik in soavtor zmagovite prijave Maribora za EPK 2012.

Dr. Janez Balažic proučuje umetnost srednjega veka v Srednji Evropi in obravnava izbrane teme iz umetnosti 19. in 20. stoletja, muzeologije ter sodobne umetnosti na Oddelku za umetnostno zgodovino Pedagoške fakultete v Mariboru. Je pobudnik več strokovnih srečanj, urednik knjižnih zbirk in strokovnih publikacij ter je prejemnik številnih stanovskih nagrad. Izjemen poznavalec likovne umetnosti in zgodovine umetnosti pomurskega prostora, ki že desetletja tvorno sodeluje tudi z Galerijo – Muzejem Lendava in lendavskimi likovnimi umetniki.

Matej Fišer je mojster fotografije, besede in receptov. Po izobrazbi je komunikolog in vse našteto združuje v najrazličnejše projekte, ki se tako ali drugače dotikajo Prekmurja. Je avtor kuharske knjige Tradicionalna prekmurska kuharica, ki ni le še ena knjiga o tradicionalni kuhinji, saj običajne jedi umesti v zgodbe in slike. 

Katjuša Kranjc je arhitektka, ki se je uveljavila kot grafična oblikovalka, z učno dobo pri največjih mojstrih stroke. Med ključne grafične podobe njene samostojne poti sodijo tiste za Telekom Slovenije, Narodni muzej, Državni zbor RS, Urad RS za informiranje in nenazadnje, celostna grafična podoba za Občino Lendava. Zadnjih 15 let delujeta z možem, arhitektom in industrijskim oblikovalcem Rokom Kuharjem v skupnem biroju Raketa, ki je zasnoval nekaj legendarnih interierjev sodobnega časa, ter zanje dobil številne nagrade na področju oblikovanja. Zavedata se, da s svojimi intervencijiami puščata trajne sledi v prostoru, zato vanj posegata odgovorno  in s spoštovanjem do obstoječega.