• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Slovesnost ob dnevu državnosti

sreda, 24. junij 2020

Jutri, 25. junija, kot spomin na 25. junij 1991, ko je takratna slovenska skupščina sprejela temeljne dokumente za osamosvojitev, praznujemo dan državnosti. Osrednja slovesnost v občini Lendava je potekala danes dopoldan pred mestno hišo. S krajšo slovesnostjo je Občina lendava skupaj z domoljubnimi in veteranskimi organizacijami obeležila tudi 30. obletnico zadržanja orožja v skladiščih teritorialne obrambe.

Letos praznujemo kar nekaj okroglih obletnic, štiri tridesetletnici. Aprila 1990 so bile prve svobodne volitve po drugi svetovni vojni, na njih je zmagala koalicija Demos in sestavila vlado, ki je v naslednjem letu izvedla projekt osamosvojitve Slovenije. Ključni dogodek v tem procesu pa je bil plebiscit 23. decembra, na katerem se je velika večina državljanov odločila za samostojno državo. Na volitvah izvoljena skupščina, vlada in predsedstvo republike pa so plebiscitno odločitev udejanjili junija 1991. Zelo pomembni pa sta še dve tridesetletnici in sicer zadržanje orožja v skladiščih teritorialne obrambe maja 1990, dejanje, ki je bilo za dogodke v letu 1991 ključnega pomena ob agresiji na samostojno Slovenijo in organizacija Manevrske strukture narodne zaščite od avgusta do septembra leta 1990.

Ob opravičeni odsotnosti župana Občine Lendava Janeza Magyarja je zbrana nagovoril vršilec dolžnosti direktorja občinske uprave mag. Tibor Hebar in se zahvalil vsem pripadnikom veteranskih organizacij in drugim, ki so pred tremi desetletji izkazali svoj človeški in državljanski pogum: »Prav vsak korak narejen na poti osamosvajanja in tudi demokratizacije, je bil pomemben, saj dokazuje, da nobena prizadevanja in noben še tako majhno dejanje ni zaman. Tudi obeležite obletnic sodijo v okvir prizadevanj za ohranitev zgodovinskega spomina na pomembne korake, ki smo jih vsi skupaj delali na poti do osamosvojitve, ko smo vsi izkazovali danes nekoliko pogrešano navdušenje nad svojo državo.«

Slavnostni govornik na slovesnosti predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenjo Lendava Ljubo Dražnik je osvetlil dogodke izpred 30 let. Posebej je izpostavil odločitev o zadržanju orožja v skladiščih teritorialne obrambe v maju 1990: »Občani tedanje občine Lendava smo lahko ponosni na to, da je med šestnajstimi občinami v Sloveniji, ki niso predale orožja, tudi občina Lendava. Odločitev o zadržanju orožja je bila izključno odvisna od posameznika, kar je imelo za posledico velik psihofizični pritisk, saj je bil element tveganja zelo velik. Pomen, ki ga ima ta dogodek na nastanek Slovenske vojske je neprecenljiv in je imel velik vpliv na to, da je lahko Republika Slovenija ob napadu Jugoslovanske ljudske armade v letu 1991 zavarovala svojo samostojnost tudi z oboroženo silo.« Slavnostni govornik, ki je bil v teh prelomnih trenutkih tudi poveljnik Občinskega štaba teritorialne obrambe Lendava, je ob praznovanju dneva državnosti pozval k razmisleku o tem, ali smo dovolj enotni, ali znamo stopiti skupaj pri najpomembnejših zadevah naše države, ali znamo izražati svoj ponos, domoljubje, nagovor pa sklenil z besedami: »Kakšno energijo, pogum, hrabrost in požrtvovalnost mora imeti narod, ki se upre mnogo močnejšemu sovražniku. Mi smo vse to dokazali že večkrat in od tu naj raste naš optimizem.«

V programu je nastopila mala vokalna skupina Lirika, na slovesnosti pa je bilo podeljeno tudi priznanje župana Občine Lendava, s katerim se zahvaljuje sodelavcem Policijske enote Lendava, ki so v času epidemije covid-19 tvorno sodelovali v razširjenem štabu civilne zaščite in tako bistveno pripomogli k pri ustvarjanju razmer, v katerih so občani naše občine imeli občutek varnosti in zaščite. V odsotnosti župana občine Lendava je nagrado predal podžupan Ivan Koncut.

Tudi letos bo na predvečer praznika dneva državnosti na letnem odru Gledališke in koncertne dvorane Lendava Balet pod zvezdami, ki se bo pričel ob 21. uri. 

Vljudno vabljeni!

Foto: Tomaž Galič