• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Teden otroka

petek, 11. oktober 2019

V vzgojno izobraževalnih ustanovah ta teden potekajo aktivnosti, ki se navezujejo na Teden otroka. Osrednja tema letošnjega Tedna otroka je »Naše pravice«, izhodišče pa pesem Toneta Pavčka.

Teden otroka je projekt Zveze prijateljev mladine Slovenije, ki se začne vsak prvi ponedeljek v mesecu oktobru in traja 7 dni.

V Tednu otroka se organizirajo različni prostočasni in razvedrilni programi za otroke. Tudi v Lendavi so otrokom v tem tednu pripravili različne dejavnosti.

Teden otroka vsako leto obeležijo v Vrtcu Lendava. Letošnja tema je bila “Naše pravice”. V vsaki enoti vrtca so strokovne delavke pripravile različne dejavnosti glede na starostno obdobje otrok. V nekaterih enotah so ta poseben teden začeli s pogovorom o otrokovih pravicah in risanjem na to temo. Nabor dejavnosti je bil pester: različne Fit didaktično gibalne igre, izvajanje pravljične joge, sprehod v naravi, pravljične ure, lutkovne predstave, ustvarjanje s temperami, prepevanje madžarskih in slovenskih pesmi, igra z naravnimi materiali, prikaz starih kmečkih opravil, čiščenje buč, spoznavanje poklica – gasilec.

Na DOŠ II Lendava so obiskali Sikaluzoo v Radencih, izvedli so tehniški dan, v sklopu projekta Rastem s knjigo so obiskali mestno knjižnico, obiskali so tudi vrtec v Veliki Polani ter uživali ogledu predstave Gledališče od Ž do A.

Ponedeljek je bil na DOŠ I Lendava namenjen delu razredne skupnosti na temo 8 krogov odličnosti, sledil je ogled predstave Gledališče od Ž do A. V sklopu naravoslovnega dneva so se odpravili v šolo v naravi, na šolsko ekskurzijo, dan so posvetili tudi medsebojnim odnosom in spoznavali geografske značilnosti domače pokrajine. Na tehniškem dnevu so spoznali matematiko malo drugače, računalniško opismenjevanje in se odpravili v Petišovski gozd. Kulturni dan je bil namenjen spoznavanju starih običajev in obiska Pokrajinskega muzeja v Murski Soboti. Učenci so se udeležili tudi teka miru v Radencih.

Tudi na DOŠ Genterovci so se udeležili ogleda Gledališke predstave od Ž do A, organizirali so tehniški dan kjer so učenci risali na steklo in spoznali delo steklopihača. Znotraj podaljšanega bivanja so se otroci seznanjali s svojimi pravicami, predvsem  do igre. V soboto jih čaka še orientacijski športni dan –  tradicionalno srečanje treh generacij, ki ga bodo zaključili s »pajanjem« kruha na šolskem dvorišču.

Foto: DOŠ Genterovci