• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

V zraku se je začel pojavljati cvetni prah ambrozije

ponedeljek, 5. avgust 2019

Pred nami je glavna sezona cvetnega prahu pelina in ambrozije, ki imata visok alergeni potencial.

Posamezne rastline ambrozije že sproščajo cvetni prah in obremenitev se bo postopoma večala. Z odstranjevanjem ambrozije je smiselno nadaljevati s primerno osebno zaščito, da rastlina ne razvije semen in se ponovno zaseje ter razširi na druga področja. Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano alergikom odsvetuje odstranjevanje rastlin. Za prijave rasti ambrozije je pristojen območni urad Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Tudi v letošnji sezoni bo deloval Alarmni sistem za cvetni prah ambrozije (R-PAS). Gre za prognostične karte, ki prikazujejo pričakovano 3-dnevno obremenitev zraka s cvetnim prahom ambrozije v panonski regiji in sosednjih geografskih regijah. Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano sodeluje v tem projektu s podatki iz merilnih postaj v Sloveniji med katere sodi tudi merilna postaja v Lendavi. Alarmni sistem razvija strokovna skupina Nacionalnega centra za javno zdravje Madžarske, prognostične karte so dostopne na naslednji povezavi.

Tedenska poročila in napovedi o obremenjenosti zraka s cvetnim prahom za merilno postajo v Lendavi, pa objavljamo tudi na občinski spletni strani.

Foto: Tomaž Galič