• Slovenščina
  • Magyar
  • English
  • Deutsch

Začela se je sezona ambrozije

četrtek, 26. julij 2018

Pred nami je glavna sezona pojavljanja cvetnega prahu pelina in ambrozije z visokim alergenim potencialom. Povišano obremenitev smo na merilni napravi za monitornig cvetnega prahu v Lendavi zabeležili 21. julija 2018.

Za alergike pomembni vrsti cvetnega prahu sta trave in ambrozija, ki bosta v prihodnjem tednu dosegali dovolj visoke obremenitve za pojav simptomov alergijske bolezni, so v napovedi o obremenjenosti zraka s cvetnim prahom zapisali v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano. Nekatere rastline ambrozije že sproščajo cvetni prah, zato alergikom odsvetujejo odstranjevanje rastlin. Tedensko poročilo in napoved o obremenjenost objavljamo tudi na naši spletni strani.

Lastnike zemljišč pozivamo, da ob pojavu ambrozije ukrepajo v skladu z veljavnim zakonom in Odredbo o ukrepih za zatiranje škodljivih rastlin iz rodu Ambrosia. Zakon določa, da morajo lastniki zemljišč, na katerih raste ambrozija, škodljive rastline odstraniti in poskrbeti, da se le-te ponovno ne razrastejo. Za prijave rasti ambrozije je pristojen območni urad Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Več o preprečevanj zaraščenosti zemljišč z ambrozijo si lahko preberete v zloženki tukaj.

Foto: www. uvhvvr.gov.si