Glavna ulica 20
9220 Lendava/Lendva
Župan občine Lendava Janez Magyar, predstavniki Čebelarskega društva Lendava in Čebelarskega društva Kapca, direktorica občinske uprave ter vodje, so v Mestni hiši dan pričeli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom, katerega osrednja tema je letos zajtrk kot celota, in v središče postavili kakovostne sestavine lokalnega porekla – od kruha, medu in masla do mleka in jabolk.
Teden slovenske hrane, ki smo ga v Mestni hiši obeležili s tradicionalnim slovenskim zajtrkom, je posvečen spodbujanju uživanja domačih, lokalnih in ekoloških živil. Dogodek je bil priložnost, da se poudari pomen lokalne hrane, njenih prednosti za zdravje in okolje ter bogate dediščine, ki nas povezuje z naravo in kmetijskimi pridelki. Hkrati smo izpostavili pomembnost lokalnih pridelovalcev in kmetov, katerih predanost ustvarja hrano, bogato z okusom in hranilnimi snovmi.
Pomen Tedna slovenske hrane in Tradicionalnega slovenskega zajtrka
Glavni namen Tedna slovenske hrane je podpora lokalnim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Osrednji dogodek Tedna slovenske hrane, ki ga obeležujemo od 11. do 17. novembra, pa je Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je sestavljen iz enostavnih, a hranljivih sestavin, in predstavlja simbol povezovanja vseh generacij z domačo hrano. Občina Lendava, ki je v letu 2023 prejela naziv Čebelam najprijaznejša občina, še posebej izpostavlja pomen medu kot ključnega lokalnega pridelka in simbol trajnostne podpore čebelarstvu.
Teden slovenske hrane ni zgolj priložnost za praznovanje, ampak tudi za izobraževanje in ozaveščanje o pomenu lokalne hrane. V zadnjih letih se vse več ljudi zaveda, kako pomembno je, da podpiramo lokalne pridelovalce, saj to ne prispeva zgolj k zdravju, temveč tudi k trajnostnemu razvoju. Z uživanjem domače hrane zmanjšujemo ogljični odtis, saj je pridelana bliže našemu domu, poleg tega pa ohranjamo tradicijo in kulturno dediščino.
Poleg hrane, ki jo ponuja naše okolje, pa je še posebej pomembno, da izpostavimo vlogo čebelarstva. Predstavniki Čebelarskega društva Lendava in Čebelarskega društva Kapca so ob tej priložnosti poudarili pomen čebel in njihovega prispevka k ohranjanju biotske raznovrstnosti ter kmetijskim pridelkom. Čebele so ključne za opraševanje številnih rastlin, njihov prispevek pa je neprecenljiv za zdravo kmetijsko pridelavo. Poleg tega pa slovenski med velja za eno najbolj cenjenih kmetijskih dobrin, katere kakovost je prepoznana tudi izven meja naše države.