Glavna ulica 20
9220 Lendava/Lendva
Minuli soboto je v Felsőrajku na Madžarskem potekal mednarodni sejem, na katerem so na zanimive načine obujali tradicijo obrti, navad in običajev, ki spremljajo pridelavo in pripravo hrane. Osrednja tema letošnjega sejma, na katerem se je kot častna gostja predstavila tudi Slovenija, je bila kulinarika.
Organizator sejma, Združenje za razvoj podeželja Közép-Zala Gyöngyszemei in vodilni politiki regije so pred leti sklenili, da bodo s takšnimi dogodki okrepili povezovanje naselij v regiji in hkrati opozorili na pridelovalce, obrtnike in vse tiste, ki s svojo dejavnostjo prispevajo k ohranjanju barvitosti in pristnosti podeželja.
László Vigh, predsednik združenja, poslanec in ministrski komisar, je ob tej priložnosti poudaril, da je to največji poletni družabni piknik, kjer se lahko predstavijo lokalni pridelovalci in predelovalci prehranskih izdelkov ter izdelkov ljudskih obrti in tako povezujejo ljudi, sosede, ki ob obujanju ljudskih običajev stkejo še močnejše vezi.
V pestrem etnološko in kulinarično obarvanem programu je v tekmovanju ličkanja koruze zmagal župan Občine Lendave Janez Magyar, ki je ob tej priložnosti tudi čestital županu Zalaegeszega Zoltánu Balaiczu ob prejetju naziva za najboljšega župana Madžarske.
Lendavsko kulinariko so na sejmu zastopale značilne dobrote kot so gibanica, perec in zaseka, bogat program pa so popestrile ljudske plesalke Kulturnega društva Zala György iz Pinc in ljudski pevci iz Dobrovnika (Dobronaki nótázók).